633

6 речей, на які потрібно звернути увагу при виборі садового освітлення

Спільне проведення часу на балконі чи терасі чи у власному саду стало безцінним благом. У садовий сезон ми можемо використовувати його після заходу сонця, правильно освітлюючи наше оточення за чотирма стінами. Вибираючи освітлення для простору навколо будинку, враховуйте кілька факторів.

Стиль поверхонь і предметів, які ви хочете висвітлити

Ви можете вибрати інший дизайн і тип світильника для підсвічування рослин, рокаріїв або водойм, а інший буде використовуватися для освітлення фасадів або під’їздів. Для елементів т. зв ландшафтної архітектури (дерева, кущі, водна стихія) і всюди, де панує декоративна рослинність, вибирайте мінімалістичні світильники та ефективні джерела світла. Оригінальною пропозицією є, наприклад, світильник STONO IS 63 із зовнішнім виглядом каменю. Його головною перевагою є можливість заміни джерела світла та адаптації до будь-яких елементів природного походження. Також варто враховувати такі аспекти, як дизайн меблів і обладнання саду або балкона.

 

 

Розташування освітлення

Для освітлення доріжок, алей і під’їздів можна вибрати лампи, вмонтовані безпосередньо в землю, слід вибирати світильники з високою стійкістю до механічних пошкоджень (IK08 або вище) , оскільки на більшість з них будуть наступати або наїжджати. Найкраще використовувати джерела світла середньої інтенсивності, щоб вони не засліплювали світом вгору.

Найкращим вибором для освітлення водойми стануть світлодіодні світильники, вони водонепроникні, тому ідеально підходить для освітлення ставка на присадибній ділянці. 

Корисно знати: лампа в ставку чи басейні вражає. Однак потрібно вибрати той, який має відповідний ступінь герметичності, тобто IP. Для цього знайдіть лампу зі значенням IP 67 (занурювана до 1 метра) або 68.

 

 

Джерела електропостачання та енергоефективність

Важливим критерієм вибору установки зовнішнього освітлення також є джерело живлення. Якщо невеликі освітлювальні елементи зі світлодіодними лампами можуть використовувати фотоелементи, які є практично безкоштовним рішенням, у випадку з лампами, розміщеними на під’їздах і на фасадах, ми повинні покладатися на електричну мережу. Немає необхідності нікого переконувати в важливості їх надійної роботи. При проектуванні установки і монтажі світильників покладайтеся на електрика, не робіть це самостійно!

 

 

Безпека, водонепроникність і герметичність установки.

Основним чинником безпеки зовнішнього освітлення є ступінь герметичності IP .

Довговічність і безпечне використання значною мірою залежить від стійкості до зовнішніх факторів, таких як пил і вода. Ключовою є герметичність корпусу, представлена ​​значенням IP, укладеним у дві цифри, перша з яких відповідає за ступінь захисту від проникнення твердих предметів, а друга – від води. IP00 не забезпечує захисту, тоді як IP69 є найвищою стійкістю до пилу та повеней.

Другий важливий момент - зовнішня установка повинна бути підключена до окремого ланцюга, захищеного від ризику ураження електричним струмом. Це особливо важливо, коли вдома граються діти.

 

 

Ручний, радіо чи таймер?

Тут вибір простий, оскільки він продиктований функцією даної точки освітлення. Однак варто відзначити, що вимикачі на основі датчиків руху стають все більш популярними завдяки оптимальному управлінню електроенергією. Тим не менш, якщо ви дбаєте про постійне, вишукане освітлення фасаду будівлі, таймери - найкраще рішення. Ніщо не замінить зручності увімкнути освітлення пультом дистанційного керування, коли ми підходимо до воріт.

 

 

Очищення та технічне обслуговування

Вибираючи вуличне освітлення, ми повинні враховувати витрати на його обслуговування. Пам'ятайте, що лампи в саду, піддаються тривалому і інтенсивному ультрафіолетовому випромінюванню в сонячній день, через деякий час жовтіють. Тож очевидно, що їх потрібно чистити та підтримувати. Пожовклі пластикові абажури садових світильників найефективніше очищаються перекисом водню. 

Перед таким чищенням ознайомтеся з інструкціями виробника щодо обслуговування в інструкції з експлуатації, оскільки ви можете остаточно знебарвити лампу, якщо використовувати занадто сильний засіб.

Якщо врахувати описані фактори і підібрати світильники і джерела світла, робота садового освітлення буде безпечною і безвідмовною. Варто витратити на вибір трохи більше часу, щоб він з роками дарував неповторну атмосферу теплим вечорам на свіжому повітрі.