544

Світлодіодне освітлення: плюси і мінуси

LED (Light Emitting Diode) – один із сучасних способів освітлення. Він отримав популярність завдяки ряду переваг. Тривалий термін служби, безпека та енергоефективність – лише деякі з них.

Переваги світлодіодних рішень

Тривалий термін служби

Світлодіодні лампи можуть світити в 50 разів довше своїх класичних аналогів. Вони забезпечують до 50 000 годин використання. Їх цикли ввімкнення/вимкнення досягають 25 000 разів. Завдяки цим властивостям вони більш економічні та довговічні. У виробництві світлодіодів не використовується ртуть та інші шкідливі речовини, що також позитивно впливає на навколишнє середовище.

Якщо ви дбаєте про довгий термін служби, вибирайте світлодіоди, які попередньо встановлені в світильниках. Добре підійде плафон Kanlux RIFA LED або настінний світильник Kanlux ASTEN LED IP44. Це пов'язано з конструкцією блоку живлення, в маленькій лампочці вона набагато простіше, а в світильнику складніша, краще стабілізована. Однак не переживайте, джерела світла, що вгвинчуються, тобто в просторіччі - світлодіодні лампочки - теж не відрізняються від них по довговічності (до 50 000 годин). Однак, купуючи, пам’ятайте, що іноді краще додати 2-3 злотих і придбати нову лампочку від виробника, який працює на ринку багато років, спеціалізується на освітлювальних технологіях, а також досліджує та перевіряє свою продукцію. Купуючи надійний товар, ви заощадите час, адже вам не доведеться його рекламувати та гроші, адже ви купите його один раз і товар прослужить вам довго.

Безпека

Стандартна лампа розжарювання виробляє 80% тепла і 20% світла. Світлодіоди працюють у зворотній пропорції. З цієї причини вони безпечніші та частіше використовуються в місцях, де надмірне тепло може становити загрозу або було б небажаним поблизу текстилю (ліжка, абажури), на меблях або в місцях, де ми хочемо, щоб було прохолодніше (комори, холодильні камери). ).

У домашніх умовах варто встановлювати світлодіоди в світильники, до яких є прямий доступ (наприклад, на столі), і ми можемо торкнутися лампи випадково та з природними матеріалами (льон, дерево, папір). Безпечне освітлення ванної кімнати Світлодіодне освітлення є частим вибором наших клієнтів. Вирішуються на них в основному через енергоефективність і довговічність. Крім того, їх переконують естетичні міркування. Наприклад, світлодіодні стрічки чудово виглядають в профілях і покриті світлорозсіювачами, а використання різних кольорів світла урізноманітнює інтер'єр. Домінік Сітко Менеджер по продукції в Kanlux

Енергозбереження

Енергоефективність є однією з головних причин вибору світлодіодів. Вони споживають менше енергії, ніж традиційне освітлення ( модель Kanlux LED XLED EX споживає більше ніж у 15 разів менше енергії та стільки ж світла, скільки традиційна лампочка на 60 Вт), тому вони є ідеальним вибором, якщо ви хочете зменшити витрати на електроенергію. Все завдяки тому, що світлодіоди виділяють дуже мало тепла, а споживана енергія перетворюється в світло. Точна кількість залежить від використовуваних раніше лампочок, їх потужності і кількості ламп в будинку.

Колір і інтенсивність світла

Світлодіодна технологія дозволяє використовувати будь-який колір світла. Популярними є напр. Світлодіодні стрічки, які можна монтувати, наприклад, під стелею або біля шаф. Для кухні та гардеробної вибирайте холодний колір, наприклад, 6000K, який не спотворить кольори та додасть енергії для дій. У спальні нехай переважає теплий колір, який сприяє розслабленню (від 1800-2500 кельвінів), а у вітальні та ванній ідеально підійде нейтральне біле світло (близько 4000K).

Крім того, перевагою є короткий час, який потрібен світлодіодам для досягнення повної світлової ефективності. На відміну від традиційних ламп розжарювання, світлодіод виходить на повну потужність відразу після ввімкнення.

Опір

Світлодіодні лампи не містять делікатних елементів всередині (як добре відомі стрижні в традиційній лампочці). Легкі поштовхи і удари не вплинуть на термін служби. Стійкість поєднується з безпекою та тривалим терміном служби. Тому навіть без додаткових кожухів (які теж трохи захищають звичайні лампочки) вони безпечні і, до того ж, самі по собі є прикрасою, як у моделі Kanlux LED ST64 A.

Мінуси світлодіодних рішень

Витрати на придбання

Більшість людей вважають їхню вартість недоліком. Однак потрібно враховувати, що це одноразові витрати, а в перспективі більш вигідні. Традиційні лампочки можна використовувати набагато коротше, до 2000 годин, а світлодіодні джерела служать до 25 разів довше, і рахунки за електроенергію будуть нижчими, тож чи дійсно ці рішення дорожчі?

Вплив температури

Хоча світлодіоди є безпечним і економічним варіантом, вони чутливі до високих температур. Це може означати, що в таких умовах вони почнуть менше світитися. Варто пам'ятати, що це екстремальні ситуації, які не виникають при використанні вдома чи квартирі. Щоб уникнути подібних ситуацій на відкритому повітрі, перш за все, подбайте про рівень герметичності освітлення, яке ви збираєтеся встановити на фасаді або в саду - мінімум IP40. Тоді в лампу точно не потрапить замерзаюча вода і не викличе неприємного сюрпризу. Також не залишайте опале листя на світильниках і не допускайте, щоб ваші світильники обростали мохом (адже це буває восени). Для світлодіодів належна вентиляція так само важлива, як і для стандартних лампочок.

Низький індекс передачі кольору

Можливо, це не буде видно з першого погляду, але поки не всі світлодіодні лампи можуть отримувати світло, яке не спотворює кольори. На щастя, технологія знаходиться на такому високому рівні, що вирішення цієї проблеми є під рукою, і це лише питання часу, коли стандарт буде підтримуватися в кожному випадку. У деяких моделях ламп Kanlux iQ-LED коефіцієнт перевищує 97, що є відмінним результатом. Однак перед покупкою завжди перевіряйте, скільки цей коефіцієнт (від 0 до 100, чим вище, тим краще), він повинен бути не менше 80, тому не обманюйте пляшку. Колір фарби на стіні, занадто сильний, навіть помаранчевий макіяж - стежачи за цим параметром, ви уникнете подібних сюрпризів.

Видимі діоди

Для когось це великий плюс, а для когось мінус. Відсутність дифузії може заважати, особливо якщо мова йде про додаткове освітлення, наприклад, стоячі лампи. Перш ніж вибрати лампочки для всього будинку, добре перевірити, чи підійде певний тип світла. Рішення — світлодіодні лампи розжарювання, які мають світлодіоди, розподілені по стрижнях і рівномірно світять у всіх напрямках. Замість скляних поверхонь ви також можете вибрати молочний міхур або матове скло, яке розсіює світло. Також з’являється все більше декоративних рішень зі світлодіодами COB, тобто такими, що світять по всій довжині.

Світлодіодне освітлення – одне з найкращих рішень на ринку. Довгий термін служби, безпека та енергоефективність – це ті характеристики, які переконують клієнтів у виборі. Навіть враховуючи одноразову вищу вартість, це хороша інвестиція, оскільки мова йде про високу якість. Удома ми рідко зустрічаємося з традиційними рішеннями, але також на наших робочих місцях, у кафе, готелях і виробничих цехах світлодіодне освітлення переконало багатьох людей.