835

Все, що потрібно знати про підключення та організацію освітлення в саду

Технічні питання

Садові світильники повинні бути не тільки функціональними та відповідати характеру простору, але й виготовленими з відповідних матеріалів. Зверніть увагу на стійкість до погодних умов (наприклад, дощ), а також на високу якість матеріалів, з яких вони виготовлені, і можливість їх очищення.

Маркування, на які потрібно звернути увагу:

IP - число, яке вказує на пилонепроникність (перша цифра за шкалою 1-6) і водостійкість (друга цифра за шкалою 1-8)

IK - ступінь стійкості до механічних пошкоджень, від 00 до 10

Рекомендується, щоб усі зовнішні світильники мали захист не менше IP 44 – стійкі до об’єктів розміром більше 1 мм і води, що надходить з усіх боків. Що стосується параметра IK, то чим він вищий, тим краще рівень механічної міцності. Ми можемо вибрати лампи з високим класом ударостійкості, що позбавить нас від витрат і необхідності їх заміни при сильному вітрі, під час якого лампи можуть бути пошкоджені.

Облаштування саду - придатне світло

Плануючи організацію та вибір зовнішнього освітлення, варто розділити зони в саду на дві групи: ті, для яких ми будемо використовувати допоміжне освітлення, і ті, де ми будемо використовувати декоративні світильники. Побутові лампи відповідатимуть напр. для освітлення доріжок, сходів або дверей. Завдяки цьому ви підвищите безпеку та комфорт.

Тут можна виділити:

● садові світильники типу «стовп» - класичні та прості за формою, роками повинні підходити до декору, їх основне завдання – освітлення комунікаційних шляхів у саду. Перевірте моделі Kanlux PRESOякі світяться в сторони, завдяки чому чудово освітлюють дорогу. Профільна конструкція абажура запобігає налипанню води на поверхню світильника, а цоколь E27 дозволяє замінювати джерела світла та індивідуально підбирати інтенсивність та колір. Хорошим рішенням також є Kanlux ABETE , який світить вниз, тому вони також ідеально підходять для освітлення шляхів сполучення.

● під'їзні світильники - дозволяють зробити під'їзд або фасад яскравішим. Дуже важливі їх довговічність і висока якість. Kanlux BERG DL-10L витримує тиск до 500 кг, а Kanlux BERG AD-70 характеризується захистом IP67 і IK10.

● плафони - добре зарекомендують себе в альтанках, на терасі, а також на веранді. Вибирайте для зовнішнього освітлення, наприклад, Kanlux BENO.

Облаштування саду - декоративне світло

Садові світильники, крім господарських функцій, виконують ще й декоративну роль. Вони чудово підходять для виділення рослин, альтанок, цікавих архітектурних елементів або водойм. Найчастіше використовуються різного роду стовпи, бра, підвісні світильники, різні геометричні світильники, втоплені в землю або світлодіодні гірлянди. Kanlux STONO - чудовий вибір . Ця легка куля, схожа на камінь, діаметром від 20 до 78 см — ідеальний вибір. Завдяки шипам ви легко розмістите його в потрібній точці, а триметровий кабель живлення стане вдалим вибором, якщо ви любите перебудовувати простір.

Віддаєте перевагу більш класичні та прості рішення? Канлюкс SELTO вам обов'язково сподобається. Стилізований метал і скло - це класика садового декору, а фланець в основі однозначно полегшує самостійний монтаж до землі.

Якщо ви хочете підкреслити елементи, які знаходяться близько до землі, наприклад, височини, скелі або квіти, виберіть Kanlux USTI . Завдяки рухомій головці ви можете направляти світло в будь-якому напрямку. Залежно від моделі ви можете вибрати світильник з однією або двома світловими точками, які можна встановити незалежно одна від одної.

Також відмінно підійде серія Kanlux PEVO, в якій ви знайдете освітлювальні стовпи. Kanlux PEVO - це освітлення зі стійкою та міцною конструкцією. Ці світильники ідеально підходять для садів з низькою рослинністю, а також для освітлення високих одиночних декоративних трав. Вони створені для прогулянкових зон, алей і зелених насаджень біля багатоквартирних будинків. Стовпи та настінний світильник Kanlux PEVO створюють цікавий, ненав'язливий світловий ефект. Світильники адаптовані до змінних джерел світла з цоколем GX53, завдяки їх використанню світильник набуває унікального характеру.

Підключення освітлення в саду

Про облаштування садового і зовнішнього освітлення варто задуматися якомога раніше. Сонячне освітлення не потребує електромонтажу, але дійсно хороші та перевірені моделі такого типу на ринку, на жаль, це як ліки, ті, що працюють кілька сезонів, як правило, досить дорогі, і ця технологія розвивається з кожним роком. Найчастіше ми вибираємо світильники, які потребують потужності. Укладання інсталяції має бути виконано до розробки нерухомості та оштукатурювання фасаду. Щоб зробити це правильно, варто звернутися за підтримкою до електрика з необхідними дозволами. Монтаж зазвичай здійснюється безпосередньо з будівлі. Про що варто заздалегідь подбати, так це про розділення освітлення на зони, наприклад, вхідні сходи і двері, ставок, альтанка, гараж і т. д. Кожна зона буде працювати за окремою схемою. Це безпечніше та краще рішення, оскільки коли один із них виходить з ладу.

Крім того, варто використовувати світильники, які легко зібрати і, можливо, перемістити (наприклад, Kanlux STONO). Мода та смаки змінюються з роками. Ефективна заміна джерел світла, кольорів або корпусу гарантує, що кожна зміна не вимагатиме надмірних витрат. Пам'ятаємо також, що в огорожі нам знадобляться додаткові розетки не тільки для світильників, а й для газонокосарки або інших приладів. Тож давайте також плануємо розмістити садові стовпи з джерелом живлення, такі як Kanlux DASTO або Kanlux NASTO, у стратегічних місцях .

Пам'ятайте, що не можна використовувати подовжувачі, навіть зовнішні, довжиною в кілька або кілька метрів, або з'єднувати багатометровий шланг з декількох побутових подовжувачів. Зовнішня установка повинна бути безпечною, а вся проводка повинна бути прихованою. У вас вдома теж не висять скрізь кабелі, які тягнуться через всю квартиру - в саду їх бути не повинно. Спіткнутися об них, зрізати їх косаркою або потрапити в них води можуть мати дуже серйозні наслідки.

Освітлення саду, на жаль, нелегка і проста справа. Це може затягнутися навіть через кілька років після проживання в будинку, тому що зрештою це найменш важливі речі. Завжди шкодуємо про літо і обіцяємо собі, що з наступного року це має змінитися... Бережімо свій сад, праця та витрати обов'язково будуть оцінені, коли теплий травневий вечір у саду з друзями триватиме до пізньої ночі . Також чудовим початком дня стане кава теплим літнім ранком серед квітучих квітів. Таких ситуацій може бути багато, просто пам'ятайте про безпеку і не використовуйте тимчасові рішення. Попереду літо – до зустрічі в саду.